Hoe verstop je een olifant achter een mug?

Published on 27 September 2023 at 10:10

Toen het schandaal rond de pensioenbonussen nog maar net losbarstte, stelde ik mezelf de vraag hoe ze het deze keer zouden camoufleren. Mijn grootste teleurstelling is niet dat de schuldigen vrijuit zullen gaan, dat doen ze op dat niveau altijd, maar het totale gebrek aan creativiteit dat ze ook deze keer aan de dag leggen. Blijkbaar is creativiteit een eigenschap, die ze reserveren voor hun boekhouders.

Als ouverture krijgen we wat slap geprotesteer door een handvol oppositieleden waar niemand naar luistert. Eerlijk gezegd kijk ik ook de andere kant uit zodra ‘Is het niet schandalig dat…’ weerklinkt. Dat wordt al snel gevolgd door een barrage van rookgranaten. ‘Het is de schuld van de immigranten, de RVA geeft cursussen in profiteren’, ‘de Walen zitten in een permanente vakantiestemming dankzij hun riant leefloon’ en dan de recentste kop van jut: huismoeders. We zijn per slot van rekening toch geen socialistisch land. Stel je voor dat we iedereen gaan helpen die in de moeilijkheden komt, dat gaat de economie bergen geld kosten.

 

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, zoals de bankensector en de luchtvaartindustrie, om er maar een paar te noemen. Of wat met de miljarden die we in de farmaceutische sector hebben gepompt, om hun onderzoek te versnellen en waarvan ze de winst mogen houden. En dan zwijg ik nog over de F-35 kwestie. Maar blijkbaar moeten we die miljardairs helpen, want ze zouden broodnodig zijn. Kijk naar wat ‘The Donald’ heeft gedaan, grote belastingkortingen toekennen aan de superrijken en dat geld zou dan vanzelf naar beneden sijpelen. Ergens moet er een pamper van superieure kwaliteit tussen zitten, want aan de onderkant bleef het kurkdroog. Over het algemeen blijft al dat ‘Feeding the fat boy’ onder de radar, weliswaar verborgen waar iedereen het kan zien, maar eenvoudig weg te verklaren. Crisisje hier, het is maar een paar procent daar, of het is zogezegd voor de werkgelegenheid.

 

Het ironische is dat die 120.000 euro slechts een peulenschil is tegenover al die andere bedragen. Het verschil is dat het nu over één man gaat en dan is de rekening sneller gemaakt. Dus hoe verstop je die olifant? Simpel, haal er een hoop (al dan niet fictieve) muggen bij en blaas die zo groot mogelijk op. Eventuele schade aan de muggen is onbelangrijk, die zijn toch geen lid van jouw golfclub en er zijn er meer dan genoeg. Vervolgens wachten tot de olifant terugvliegt naar zijn villa in Zuid-Afrika en de storm weer gaat liggen.

En als het volgende schandaal boven water komt, ga terug naar stap A.

Add comment

Comments

There are no comments yet.